Als je mieren ziet voortbewegen via de mooie looppaden die ze afgaan zul je soms met verbazing staan te kijken. Een opmerkelijke kracht dat die mieren hebben. Ze vervoeren met regelmaat voedsel, zandkorrels, kleine takjes en steentjes terug naar het nest. Ze kunnen maar liefst 50 keer hun eigen
lichaamsgewicht tillen.
Hoe komen mieren zo sterk?
De kracht van de mier of eigenlijk gezegd, van ieder ander insect, komt door de afmetingen. In het algemeen is het hoe kleiner hoe sterker. Hiervoor moet je een paar simpele metingen van grootte, massa en kracht begrijpen:
- De spierkracht is evenredig met het oppervlak van de dwarsdoorsnede.
- De Oppervlakte is een tweedimensionale meting en is evenredig met het kwadraat van zijn lengte.
- Volume is een driedimensionale meting en is evenredig met de derde macht van de lengte.
Het gewicht van een dier is gerelateerd aan het volume, die toeneemt in verhouding tot de derde macht van de lengte, of met een factor 3. Echter is zijn kracht gerelateerd aan, wat alleen maar toeneemt evenredig met het kwadraat van de lengte oppervlak, of door een factor 2. Grotere dieren hebben een groter verschil tussen massa en kracht. Wanneer een groot dier een object moet optillen, moeten de spieren ook een groter volume of massa van zijn of haar eigen lichaam bewegen.
Een kleine mier heeft dus een sterk voordeel vanwege de verhouding van oppervlak tot volume. Een mier hoeft maar een geringe mate van zijn eigen gewicht te tillen in verhouding tot de sterkte van de spieren.