Je zal je wel afvragen, vliegende mieren? Die heb ik nog nooit gezien! De meeste mieren hebben inderdaad geen vleugels maar bepaalde periodes in het jaar zullen er zeker zwermen van mieren die gevleugeld zijn. Deze mieren hebben kleine antennes en hun taille is zeer dun. De vleugels aan de achterkant zijn kleiner als die er voor. Hierdoor kun je ze makkelijker onderscheiden van andere vliegende insecten.

Wie is er de baas?

Zoals ook bij andere soorten heb je de verschillende standen binnen de groep; de koningin, mannetjes en je hebt de werknemers. De vrouwtjes zijn groter als de mannetjes. Als je de mieren ziet kruipen en op zoek naar voedsel dan zie je de werkmieren of de onvruchtbare vrouwtjes. Er kunnen wel duizenden miertjes in een kolonie zitten.

Bij alle mierensoorten die in het leven komen zijn vanwege de vruchtbare vrouwtjes, ook wel de koninginnen genoemd. Ze zwerven als een zwerm als er vaak zware regenval heeft plaatsgevonden. De koninginnen komen direct met vleugels in het leven. Echter zullen ze deze pas gebruiken nadat er is gepaard. De mannetjes die hiervoor gebruikt worden zullen kort na de paring sterven.

Als je ze in huis vindt dan is er een grote kans dat je last heb van een kolonie. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid via een raam hebben binnengedrongen. Een professionele ongediertebestrijding moet worden gecontacteerd om elke mierenplaag te behandelen.

Meer over mieren bestrijden algemeen: Klik hier