Er zijn eigenlijk vele soorten mieren die rood van kleur zijn. Veel mensen noemen het ‘rode mieren’ omdat ze niet weten wat de juiste naam is voor de mier. In de meeste gevallen wordt de vuurmier bedoeld. We kunnen het ook wel de rode vuurmier benoemen.

Rode vuurmieren hebben een zwarte en roodachtige kleur met een lengte tussen de 1,5 en 5 mm. Ze nestelen zich in veel gevallen in de bodem en op omgevingen die vaak vochtig zijn. Rode mieren in gazon of in de tuin komt dus veelal voor. Daarnaast zijn ook de belangrijke plekken van de randen van vijvers of oevers waar ze voorkomen. De rode mier legt eieren in de gangetjes waar ze doorheen kruipen. In tegenstelling tot de ‘gewone mieren’ zijn er bij de kolonies veelal meerdere koninginnen.rode mieren bestrijden in huis of buiten

Wanneer de rode mieren worden ‘uitgelokt’ kunnen het agressieve insecten zijn. Je moet dan uitkijken dat je dan geen rode mierenbeet krijgt. Rode mieren in huis komt wat minder vaak voor maar mieren in de tuin zie je wat vaker. Soms zie je dan een hoopje aarde die is opgebouwd door de rode mier. Het voedsel dat ze eten bestaat uit kleine jonge plantjes, zaden en ook kleine insecten. De manier waarop ze kleine insecten eten is al volgend; eerst bijten ze om ze daarna te injecteren met een gif en vervolgens op te eten.

Als je een rode mieren beet heb dan kan het prikkend aanvoelen (ze zeggen soms ook wel eens dat het vergelijkbaar is met het voelen van een brandende lucifer). Net zoals ze insecten eten zullen ze bij de mens ook eerst bijten om vervolgens het gif te injecteren. Dit levert dan ook rode bultjes op. Mocht je er allergisch voor zijn dan kan er een reactie op komen zoals hoofdpijn of misselijkheid.

Je kan de rode mieren bestrijden net zoals ieder andere mier. Heb je vliegende mieren? Bestrijdt deze zo!