Er zijn verschillende factoren die de levensduur van een mier bepalen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Wat voor soort mier het is
- De samenstelling van de gehele mierenkolonie
- De locatie waar ze verblijven
- Het verkrijgen van voedsel
- Kwaliteit van het voedsel en hoeveelheid
- Is er een beschermende schuilplaats
Levensduur door kolonie
De levenscyclus van een mier is over het algemeen niet heel erg lang. Vele leven slechts enkele dagen maar andere hebben een levensduur van jaren. Een van de belangrijkste factoren van de levensduur van de mier is de kolonie. Hier vallen de koninginnen, mannetjes en werkers/verkenners onder.
Koninginnen – de mieren die de eieren leggen leven het langst van de kolonie. Deze mieren leven over het algemeen het langst en kunnen wel enkele jaren oud worden. Bij de bestrijding van mieren is het belangrijk dat deze geïnfecteerd wordt.
Mannelijke mieren – deze mieren zullen niet veel langer dan een paar dagen leven. Ze zullen sterven nadat ze zijn wezen paren met een koningin.
Werkmieren – de werkers leven veelal langer dan de mannelijke mieren. Ze leven enkele weken to enkele maanden. Ze zullen het zware werk moeten opknappen. Hieronder wordt verstaan dat ze op zoek gaan naar voedsel en het bouwen van een nest. Ze worden ook wel ondersteunende mieren genoemd.
Verschillend soort mier
Een ander belangrijk factor die de levensduur van mieren kan beïnvloeden is het soort mier. Naast het type mier in de kolonie en de samenstelling van het nest is het soort mier ook een grote factor. Het ene soort leeft slechts enkele weken terwijl het andere soort wel jaren leeft.
Voedsel voor de levensduur van de mier
Elk dier heeft wel eten en drinken nodig. Zo ook de mier. De levensduur kan exceptioneel langer zijn als de kwaliteit van het voedsel dat er geconsumeerd wordt goed is. De werkmieren zijn continue op zoek naar nieuwe bronnen. Als de kwaliteit en kwantiteit minder wordt zullen ze zich zelfs onderdanig opstellen door het voedsel aan de andere leden van de kolonie te geven.