Mierenfeiten

  • Over de hele wereld zijn er meer dan 12 duizend soorten mieren.
  • Mieren kunnen wel 50 keer hun eigen lichaamsgewicht optillen. Als een kind van ongeveer 8 jaar zo sterk zou zijn als een mier, zou deze een auto kunnen optillen!
  • Er zijn koninginnen die vele jaren kunnen leven en zelfs miljoenen baby’s hebben!
  • Mieren hebben geen oren. Ze kunnen wel ‘horen’ en dat door trillingen die door de grond/vloer gaan. De mieren kunnen via hun voeten voelen.
  • Mieren bestrijden soms ook mieren als ze vechten. Dit gaat meestal door tot de dood!
  • Bij het bevoorraden van voedsel of dergelijke laten mieren een spoor van feromoon achter. Hierdoor weten ze waar ze gelopen hebben.
  • De koninginnen hebben ook vleugels en zijn dus vliegende mieren. Deze gebruiken ze echter pas als ze ergens een nieuw nest gaan beginnen.
  • Mieren hebben niet zoals ons de mens longen. Het zuurstof dat binnenkomt gaat via hele kleine gaatjes over het hele lichaam. Op dezelfde manier verlaat kooldioxide en restante zuurstof weer.
  • Als de koningin van de kolonie sterft dan zal de kolonie slechts een paar maanden overleven. De koningin wordt nagenoeg nooit vervangen voor een andere en alle mieren (verkenners, slapers, patrouillerende etc.) kunnen zich niet voortplanten.

Hoewel mieren in de keuken in vele gevallen heel frustrerend kunnen zijn in huis of wanneer je aan het picknicken bent, helpen ze wel het milieu. Het zijn insecten die sociaal zijn. Ze leven in grote kolonies of groepen. Ze kunnen wel uit miljoenen mieren bestaan.

mieren-feiten

Er zijn 3 soorten mieren in een kolonie: de koningin, mannetjes en vrouwelijke werkers. De koningin en de mannetjes hebben vleugels. Dit hebben de werkers echter niet. De koningin is de enige mier die eitjes kan leggen. Hiervoor heeft ze wel een mannelijke mier nodig. De koningin kan haar hele leven eitjes leggen. Veelal is er slechts 1 koningin maar soms meerdere. Dit is afhankelijk van het soort mier.

Er zijn ook soldaten in een mierenkolonie om de koningin te beschermen en de kolonie te verdedigen, voedsel verzamelen en vijandelijke kolonies aan te vallen op zoek naar voedsel en/of nestruimte. Als ze een andere kolonie is verslagen zullen de eventuele eitjes worden weggehaald.uit het nest. Zij zullen de ‘slaven’ worden van de nieuwe mierenkolonie.