Mierenbeten

De meeste miersoorten die agressief zijn zullen in uw huid kunnen bijten. De voornaamste reactie die zal optreden komt door de steek. Er zal dan in de huid gif worden geĆÆnjecteerd. Een van deze mieren zijn de vuurmieren (Solenopsis). De agressieve mieren zullen hun beoogde doelen meestal vaak bijten en in sommige gevallen word een doel vaker gestoken door een enkele mier.

Symptomen van een mierenbeet

Wat zijn de normale symptomen van mierenbeten? De meeste beetproblemen zijn gering en hebben matige of intense pijn die binnen enkele uren zal verdwijnen. Andere symptomen zoals een rode vlek en zwelling komen voor rond de prikplaats. Afhankelijk van de leeftijd van de persoon die is gestoken, kunnen echter het aantal toegediende steken en de mate van allergische reactie op het gif van de mier, ernstiger symptomen en misschien anafylaxie (voedselallergie) optreden.

mierenbeten-mieren-bijten

Anafylaxie

Anafylaxie is een complexe reactie, maar is eenvoudigweg een potentieel levensbedreigende allergische reactie die kan optreden binnen een zeer korte tijd na blootstelling aan het allergeen. Hoe lang je een mierenbeet blijft zien hangt van het mierensoort en de hoeveelheid gif af. Tekenen van een allergische reactie kunnen niezen, piepende ademhaling, netelroos, misselijkheid, braken, diarree, plotselinge angst, duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden, benauwdheid op de borst, jeuk of zwelling van de ogen, lippen of andere delen van het gezicht, snel bloedverlies, flauwvallen en coma. Hoewel dit niet altijd het geval is, is een persoon die zeer allergisch is voor wespen- en bijensteken ook zeer allergisch voor mierensteken. Zoek altijd het advies en de hulp van een arts wanneer men is gebeten of gestoken door mieren.

Waarom steken ze?

Mieren bijten en steken om twee redenen: ze beschermen hun nest en nestgenoten of ze bijten en steken andere dieren die ze als prooi gebruiken. Vuurmieren, evenals andere agressieve mieren, steken ook huisdieren. Als ze door een mier worden gestoken, kunnen huisdieren hun been of poot ophouden, zodat ze tijdens het lopen of rennen geen druk uitoefenen op dat ledemaat. Een ander teken van mierensteken bij huisdieren is het regelmatig likken van de plek waar ze gebeten zijn door een mier.

Mierenbeten behandelen

Een mierenbeet verzachten doe je door wat water met zeep het geĆÆnfecteerde deel te wassen. Om de pijn en zwelling te verzachten kunt u het verkoelen met een ijszak of koud water. AloĆ« Vera kan ook verzachtend werken. Gebruik zalf tegen het jeukende gevoel. Zo’n zalf kan je vaak bij de drogist of apotheek halen. Hoe lastig het ook is, probeer niet te krabben. Dit kan er toe leiden dat de beet een infectie krijgt. Een mierenbeet is in de meeste gevallen na een week genezen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *